Wykwintna Kuchnia, Miła Atmosfera. Przestronne Wnętrze SPRAWDŹ NAS!

Catering

Katering jest to działalność polegająca na świadczeniu usług gastronomicznych w odległym miejscu lub w miejscu takim, jak hotel, pub, czy temu podobnym.

Historia gastronomii

Najwcześniej funkcja cateringu została wdrożona w życie w Stanach Zjednoczonych, w 1778 roku, podczas imprezy piłkarskiej. Biznes cateringowy zaczął się rozwijać około roku 1820, w Filadelfii. Catering to szanowany i dochodowy biznes, który rozwinął się w przemysł gastronomiczny założony przez Afroamerykanów. To nie tylko kanapki.

Przemysł cateringowy uległ profesjonalizacji pod panowaniem Roberta Bogle, który jest traktowany jako „twórca gastronomii.” W 1840 roku druga generacja czarnych mieszkańców Filadelfii zaczęła łączyć swoje firmy cateringowe z restauracjami, będącymi ich własnością. Powszechnie zaczęto używać słowa „caterer” w 1880 roku, w którym to roku weszły do użycia katalogi lokalne, wymieniając liczne firmy cateringowe. Biali biznesmeni ostatecznie przystąpili do branży w 1930 roku; przedsiębiorstwa czarnych przestały funkcjonować.

Związek Radziecki

W 1930 roku, Związek Radziecki, tworząc bardziej proste menu, zaczął rozwijać państwowe zakłady publicznego żywienia, w ramach polityki kolektywu. System racjonowania był realizowany w okresie II wojny światowej, a ludzie przyzwyczaili się do stołówek. W 1960 roku, domowe jedzenie zostało wyprzedzone przez jedzenie w placówkach publicznych.

Catering mobilny

Mobilny punkt żywienia serwuje jedzenie bezpośrednio z pojazdu, koszyka lub wózka, który jest przeznaczony do tego celu. Tego rodzaju forma żywienia jest powszechna przy wydarzeniach zewnętrznych, takich jak koncerty, imprezy zakładów pracy i biznesowe, gdzie królują różnego rodzaju kanapki i przekąski zimne.

Catering na statkach

Na statkach handlowych często stosowano katering– zwłaszcza na promach, statkach wycieczkowych i dużych statkach towarowych. W rzeczywistości termin „catering” był w użyciu w świecie marynarki handlowej na długo, zanim został ustanowiony jako biznes związany z ziemią.

Nowoczesne żywienie

Catering ewoluował i stał się rzemiosłem. Żywienie obecnie tworzy doświadczenie, które angażuje zmysły. Jest to niezwykle dochodowy biznes, bazujący głównie na cateringu mobilnym. Biurowce pełne zapracowanych, głodnych pracowników to idealne pole do popisu dla energicznych i twórczych osób, dostosowujących menu do panujących trendów i modnych diet. Najpopularniejsze są kanapki, lecz dania ciepłe również są na topie.

Alternatywa dla Restauracji

Obok menu serwowanego w restauracji w sposób tradycyjny, często restauracje korzystają też z formy typu catering. Potrawy z menu mogą być na życzenie klientów dowożone do ich domów, bądź wskazanych miejsc. Również wchodzi w grę mobilna obsługa spotkań biznesowych, wykładów, czy niewielkich przyjęć, gdzie jedzenie może być przygotowywane pod gust klienta. Taka forma to dobry sposób na poprawienie budżetu restauracji.

  • Subskrypcja

    Bądź na bieżąco i zapisz się do naszego newslettera.

    Dziękujemy za subskrypcję.
    there is an error in your submission. Please review your details and resend
  • Eventy